1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Инвестиция в преработката на зърнени култури бе представена в Министерството на земеделието

Инвестиция в преработката на зърнени култури бе представена в Министерството на земеделието

Снимка:

Компанията възнамерява да закупува основно местно произведена царевица

Плановете си за мащабна инвестиция в преработката на зърнени култури представи в Министерството на земеделието китайска компания, един от лидерите в света в областта на биоферментацията.

„България е традиционен производител на висококачествено зърно и страната ни има възможности и за преработката му. Имаме благоприятни почвено-климатични условия, железопътна и пристанищна инфраструктура и дългогодишни традиции в индустрията“, каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на срещата с предприемачите. Аграрният заместник-министър посочи, че зърнопроизводителите у нас имат капацитет да произвеждат достатъчно количество суровина и то в близост до бъдещия проект.

Инвеститорите от „Фуфън Груп Лимитид“ заявиха, че проучват възможностите в няколко европейски страни, включително конкретни региони в България, като уточниха, че бъдещият завод ще осигури около 2000 нови работни места, а общата инвестиция е планирано да достигне 1,2 млрд. евро. Годишно се предвижда новият завод да потребява 1 млн. тона царевица. Компанията възнамерява да закупува основно местно произведена царевица, а в случай, че местното производство е недостатъчно, да внася от близки дестинации.

„Ако изберете страната ни за инвестиция, за нас е важно да изнасяме не само зърно, а и преработена продукция с висока добавена стойност“, подчерта Джиков. 

В срещата участие взе и заместник-министър Георги Събев. Двамата увериха  китайските гости, че могат да разчитат на подкрепа от страна на агроминистерството. „За българските земеделски производители е важно да имат надеждни партньори от преработвателната индустрия“, заяви в заключение заместник-министър Джиков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.