1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ирландия ще получи компенсация при твърд Брекзит

Ирландия ще получи компенсация при твърд Брекзит

Възможно е страната да претърпи сериозни щети

Европейската комисия е готова да отпусне стотици милиони евро за спешна помощ, за да компенсира пазарния срив при загуба на пазари.

Възможно е Ирландия да претърпи сериозни щети при евентуален твърд Брекзит, тъй като икономиката на страната има силен износ на различни суровини. Великобритания и Ирландия поддържат изключително тесни търговски връзки, особено в аграрния сектор.

Хранителната промишленост в Северна Ирландия осигурява 4,5 милиарда лири за икономиката и 100 000 работни места. Изпънителният директор на Съюза на фермерите в Ълстър, Северна Ирландия, изрази своите опасения, че при твърд Брекзит Великобритания вероятно ще предложи по-ниски тарифи за внос, за да изпълни даденото по-рано обещание да запази стабилни цени на хранителните продукти за потребителите. Впоследствие, решението може да се окаже негативно за земеделските производители, тъй като пазарът ще предлага нискокачествени вносни стоки на по-ниски цени.

 
Ирладският министър-председател Лео Варадкар предупреждава ЕК, че Дъблин ще потърси помощ за реализирането на ирладската продукция чрез различни европейски компании, както и търсенето на извънредни финансови средства от ЕС при евентуален твърд Брекзит.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.