1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ирландия в очакване на „твърд“ Брекзит

Ирландия в очакване на „твърд“ Брекзит

Страната ще поиска извънредна помощ от Брюксел

В случай, че Великобритания напусне Европейския съюз без договор, Ирландия ще поиска извънредна помощ от Брюксел, за да помогне на своите фермери. Това става ясно от изявление на правителството в Дъблин.

Исканата сума най-вероятно ще бъде в размер на няколко стотин милиона евро, посочват анализатори. Аграрното ведомство на Ирландия вече изработва съответните сценарии за подкрепа на фермерите. По думите на министър Майкъл Крийд при нерегулиран Брекзит Великобритания ще въведе вносни мита, които ще оскъпят импорта от Европейския съюз, в това число и от Ирландия, а това ще бъде фатално за селското стопанство в страната. В момента 37 процента от износа на аграрни продукти и половината от експортираното говеждо месо са насочени именно към Обединеното кралство.

От Ирландския земеделски съюз настояват министър Крийд да представи детайли относно финансовата помощ, която ще поиска от Брюксел. Обещанието на министъра, че ще постави въпроса по време на Аграрния съвет през юли е неприемливо, смятат от фермерската организация. Те се опасяват, че при "твърд" Брекзит животновъдството в Ирландия ще изпадне в колапс.

В същото време фермерите в Шотландия, които са директно засегнати от Брекзит, са обезпокоени от евентуална липса на работна ръка. Досега повечето сезонни работници в Шотландия идват от Централна и Източна Европа. Шотландското правителство е недоволно от намерението на Лондон да въведе 5-годишни работни визи за чужденци, които да се издават само, ако местният работодател гарантира годишен доход от най-малко 33 хиляди и 500 евро за всеки чужденец.

 Гледайте повече в Новините по АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.