1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Искане за по-строги закони за защита на животните

Искане за по-строги закони за защита на животните

Министрите предложиха финансова помощ за рибари, които заради ограниченията за улов са принудени да прекратят временно или трайно своята дейност

По-строги закони за защита на животните поискаха земеделските министри от Европейския съюз на последната си среща за годината. Те призоваха Европейската комисия да упражнява по-добър контрол при транспорта на живи животни и да предложи нови правила.

Като най-сериозна заплаха за животните министрите виждат продължителността на транспортите, особено при високи температури през лятото. В гласуваната в Брюксел декларация те настояват и за изготвяне на нови предписания за свиневъдството. В бъдещите закони за защита на животните трябва да са дефинирани и индикатори за хуманно отношение, както и да има стратегия за по-безболезнено колене.

Втората най-обсъждана тема на Аграрния съвет беше рибарството, по-специално в Балтийско море. Министрите предложиха финансова помощ за рибари, които заради ограниченията за улов са принудени да прекратят временно или трайно своята дейност. Става дума за квотите, определени през октомври тази година. С тях уловът на треска и херинга в западната част на морето бе намален с 60 процента, а в източната е забранено да се лови треска.

В резултат на тези ограничения Европейската комисия предложи държавите по източните брегове на Балтийско море да могат да компенсират своите рибари. Сега аграрните министри се разбраха право на такива компенсации да имат рибарите от всички държави с излаз към морето. За да влезе в сила това решение, то трябва да бъде прието от Европарламента. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.