1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Искането за референдум за завода за изгаряне на отпадъци в столицата влезе в съда

Искането за референдум за завода за изгаряне на отпадъци в столицата влезе в съда

Снимка:

Това стана след като Столичният общински съвет отхвърли предложението да има допитване до гражданите за инсталацията

Вносителите на доклада за референдум за завода за изгаряне на отпадъци в столицата внесоха жалба в Административния съд на София град вчера. Това стана след като Столичният общински съвет отхвърли предложението да има допитване до гражданите за инсталацията. Искането за референдум е по идея на „Политическа група 5” и беше подкрепено от 15 общински съветници от целия опозиционен спектър в СОС. В него се предлага допитването да съдържа три въпроса:
1. Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем за изграждане на инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци?
2. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. „История Славянобългарска”, на територията на ТЕЦ- София?
3. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци, в местността „Садината” до село Яна.

„Считаме, че извършеното от СОС разширително тълкуване при извършване на преценката за законосъобразност на предложените въпроси, противоречи на целта на закона”, се казва в жалбата на петнайсетте общински съветници. Те продължават да настояват, че столичани имат право на глас в решението за инсталацията. Според тях СОС погрешно е определил искането на референдум като незаконосъобразно. Съветниците се противопоставят и на становището на СОС, че гражданите не могат да определят друго място за завода за изгаряне. Те атакуват и твърдението, че предметът на референдума засяга бюджета на Столична община и следователно не може да бъде решаван с публично допитване.

„Надявам се, че българският съд ще бъде безпристрастен и обективен при вземането на решение по жалбата ни и ще се съобрази с огромния обществен интерес по темата”, заяви общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5” Симеон Славчев. „Въпросът е жизненоважен за жителите на София, тъй като засяга здравето им, чистотата на въздуха и опазването на околната среда през следващите 30 години”, заяви той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.