1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Искра Михайлова: 90 на сто от европроектите за биоразнообразие са в опасност да не се осъществят

Искра Михайлова: 90 на сто от европроектите за биоразнообразие са в опасност да не се осъществят

Снимка:

По ос 3 "Биоразнообразие" основни бенефициенти са структурните звена на МОСВ

Общо 90 на сто от европроектите за биоразнообразие са в опасност да не се осъществят. Това алармира министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Към момента всичко е договорено, но, за съжаление, изпълнението е на такова ниво, че 90% от проектите са рискови", обясни тя пред БНР.

Според нея една от основните причини за освобождаването на директорите на регионалните структури на ведомството е свързана с неизпълнението и забавянето на проекти, финансирани по Оперативна програма "Околна среда". "По ос 3 "Биоразнообразие" основни бенефициенти са не неправителствени организации и научни институти, а именно структурните звена на МОСВ. В тази ос са вложени няколкостотин милиона лева и те трябва да бъдат усвоени ефективно”, категорична беше Михайлова.

Тя посочи, че по другата ос на оперативната програма – "Води", още през февруари тази година рискът от неизпълнение е бил оценен и от българските органи, и от Европейската комисия на толкова висок, че близо 600 млн. лева са насочени към опазване на чистотата на въздуха, за да не бъдат загубени.

По думите й средствата ще се използват за закупуване на тролейбусни мотриси за различни райони на страната, за влакчета за софийското метро, за високопроходими автомобили и вертолет за МВР за борба с горските пожари. Реална опасност има и за 200 млн. лева, предназначени за столичния завод за боклук.

Министър Михайлова е категорична, че до края на годината ще продължи критичният период за справяне с Оперативна програма "Околна среда". Тя посочи, че по програмата има три големи проекта, неколкократно връщани от ЕК. Ако те не бъдат стартирани, страната ни може да загуби 200 млн. лева, предупреди Михайлова.

Същата сума ще бъде загубена, ако до края на годината Столичната община не започне строителството на завода за боклука. От други 100 млн. лева може да се лишим, ако не станат готови проектите, които са планирани за следващия програмен период. Към момента от 26 проекта само шест имат шанс да бъдат изпълнени, каза министърът на околната среда и водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.