1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Испания вдига минималното заплащане на 6,21 евро/час

Испания вдига минималното заплащане на 6,21 евро/час

Фермерите са недоволни

Сериозно недоволство сред фермерите в Испания предизвика решението на правителството да вдигне минималната почасова надница с 8%- на 6 евро и 21 цента. При 40-часова работна седмица това прави 1080 евро, или 60% от средната заплата в страната.
 
По думите на министър-председателя Педро Санчес заетите в селското стопанство трябва да получават 14 месечни заплати на година. Ето защо временните работници, наети само за определен период, би трябвало да получават съответния дял от същите облаги, с които реалната надница се вдига до 7 евро и 24 цента. 
 
С поредното увеличаване на минималната надница правителството на Санчес прави нова крачка към изпълнението на една от целите, които си постави в началото на своя мандат през 2020 година – да подобри условията на труд в Испания. През 2022 Мадрид вдигна минималната месечна заплата от 965 на 1000 евро, след като две години по-рано тя беше в размер на 950 евро. През 2018-та минималната заплата беше 736 евро.
 
Според фермерските организации в страната, поредното увеличение ще причини сериозни затруднения за фермерите, които и без това са под натиска на високите цени за горива и торове. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.