1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Италия спира фотоволтаичните инсталации върху земеделска земя

Италия спира фотоволтаичните инсталации върху земеделска земя

За подобна мярка отдавна призовават големите фермерски организации в страната

Решение за спиране на изграждането на соларни инсталации върху земеделски земи взе италианското правителство. Това доведе до остри критики от страна на опозицията, защото може да подкопае целите на Рим за декарбонизация.
 
Новите правила са част от по-широк пакет от мерки за защита на земеделието и рибарството и включват забрана за инсталиране на фотоволтаични системи с модули, поставени на земята на площи, класифицирани като земеделски. За подобна мярка отдавна призовават големите фермерски организации в страната, които са сред най-ревностните поддръжници на дясното правителство на министър-председателката Джорджа Мелони. Според тях слънчевите панели са несъвместими с отглеждането на селскостопански култури и животни.
Екологичните асоциации обаче обвиниха правителството, че подкопава зелените цели, договорени с партньорите от групата Г-7. В края на срещата на министрите на енергетиката от Г-7 миналата седмица Италия се ангажира до 2030 година да утрои инсталираните мощности за  възобновяема енергетика и постепенно да премахне електроцентралите, захранвани с въглища.
Министърът на енергетиката Джилберто Пичето Фратин, каза пред репортери, че новите ограничения няма да застрашат целта на правителството да инсталира около 38 гигавата мощности до 2030 чрез фотоволтаични централи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.