1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Иван Хиновски, председател на БЕФ: Токът няма да поевтинее с въвеждането на 30%-ен данък на ВЕИ сектора

Иван Хиновски, председател на БЕФ: Токът няма да поевтинее с въвеждането на 30%-ен данък на ВЕИ сектора

Мярката ще удари бизнеса и инвеститорите

Електроенергията няма да поевтинее с въвеждането на 30% данък на централите от възобновяеми енергийни източници. Това заяви енергийния експерт Иван Хиновски, който е председател на Българския енергиен форум по повод предложението на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) правителството и парламента да обложат с 30- процентен данък приходите на централите от възобновяеми енергийни източници. Това става ясно от изпратено миналата седмица от изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев писмо до председателя на парламента Михаил Миков, до шефа на енергийната комисия в Народното събрание Рамадан Аталай и до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. С него се предлага приемането на поправки в Закона за енергията от възобновяемите източници (ЗЕВИ), обяснявайки колко натежават възобновяемите източници в системата и в сметките за потребление.

"Въвеждането на данъка не е в интерес на България и е странна мярка, която ще удари бизнеса и инвеститорите", коментира Хиновски. Тя ще изгони чуждите инвеститори в сектора и ще доведе до нова криза в енергетиката. Трябват мерки за оздравяване и преструктуриране на системата за натрупаните задължения и кредити от БЕХ, допълни той.

Въвеждането на данък от 30% трябва да бъде подложено на широка експертна дискусия, каза Хиновски. Той е бивш член на Съвета на директорите на НЕК, бивш експерт към парламентарната комисия по енергетика и бивш член на съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй”. Според други енергийни експерти в предложението прозират лобистки интереси от страна на ТЕЦ-овете и особено на ТЕЦ Марица изток 2 на олигарха Христо Ковачки. Това личи и от писмото на БЕХ, в което се иска вдигане на сегашната годишна квота от 15 на сто на 30 процента за задължително изкупуване на електрическа енергия от производители, ползващи местни първични енергийни източници. Такива са ТЕЦ-овете, които ползват въглища и др. горива.

Мярката няма да доведе до балансиране на енергийната система в страната и до спасяването на БЕХ и Националната електрическа компания (НЕК), която е в технически фалит с дългове от над 2 млрд. лв. Предложението на БЕХ за удържането на данъка и вливането на сумите във фонда за компенсиране на разходите на НЕК за изкупуване на тока от зелените централи е държавна помощ, твърдят експертите. Според тях трябва да бъдат сезирани ЕК, КЗК, Комисията за защита на потребителите, българския омбудсман и др. органи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.