1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Иван Иванов: Основен фокус ще ни бъдат малките и средните производители

Иван Иванов: Основен фокус ще ни бъдат малките и средните производители

Продължава работата по подготвянето на Стратегическия план на България

на България

През годините са натрупани много проблеми в земеделския сектор, които засягат най-вече малки и средни производители. Директорите на дирекции в земеделското министерство имат задача да напишат доклади за състоянието на всеки подсектор, за да се направи обща картина на агросектора. Това сподели новият министър на земеделието д-р Иван Иванов в първото си интервю пред Агро ТВ. Той допълни и, че продължава работата по подготвянето на Стратегическия план на България. Вижте откъс а, останалата част от разговора гледайте в рубриката Агротема.

„Знаете, че тази година имахме така няколко избори, политическа нестабилност, което не позволи да се довърши Стратегическия план в неговата пълнота. Имаме коалиционно споразумение, което е подписано. Трябва да се направи един обстоен преглед на всичко постигнато и работено до момента. Да се види дали са записани споразумения в частта за земеделието. В крайна сметка една коалиция трябва да изпълнява ангажиментите, които е поела. Все пак дължа да отбележа, че е свършена голяма по обем работа. Специалистите са работили доста усърдно. Комуникацията е вървяла с усилени темпове, както с Европейската комисия, така и с представителите на браншовите организации. Постигнати са много договорености. Очаквам в най-кратки срокове и новият екип да влезе сериозно в тематиката, заместник-министрите съответно, за да имаме един готов продукт, който да бъде представен. Хубаво ще е, за да не се налага да го връщат за доработка. Мисля, че и земеделските производители и нашите европейски партньори разбират много добре причините за забавянето, които са наистина от обективен характер“, заяви агроминистърът.

Дали ще има генерални промени, които да са съобразени с коалиционното споразумение в Стратегическия план?

„Не мога да кажа нещо заключително, но в момента върви преглед. Проведени са до момента 17 заседания на Тематичната работна група като 18-о беше отложено, най-вероятно за 2022 година, след като бъде изменена заповедта с участниците в него. Новите заместник-министри трябва да бъдат вкарани в заповед и съответно да проведат разговорите, където трябва да определим и „тавана“ на плащанията, защото в коалиционното споразумение е записано, че трябва да имат „таван“ на плащанията до 100 000 евро. Очаквам там разговорите да бъдат доста по-динамични, но всички теми ще бъдат обсъждани с представителите на съответните браншове. Ще се подходи изключително внимателно, за да не бъдат създадени известни диспропорции, но дължа да отбележа, че основен фокус ще ни бъдат малките и средните производители, които последните години имаха най-сериозен набор оплаквания за несъответствия, за нелоялно отношение спрямо тях. Дори в момента вървят жалби за разпределени неравномерно субсидии. Точно това беше залегнало в основата на тези дълги разговори, които се провеждаха при изготвянето на коалиционното споразумение", добави още Иванов.

Цялото интервю със земеделският ни министър може да гледате в рубриката „Агротема“.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.