1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Иван Иванов: По-важно е средствата да отидат при производителите, отколкото при консултантите

Иван Иванов: По-важно е средствата да отидат при производителите, отколкото при консултантите

По думите на бившия агроминистър служебното ръководство на МЗм е направило разместване на бюджетите в Стратегическия план

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони да бъде коригиран. Зад тази позиция застанаха депутатите от парламентарната комисия по земеделието, храните и горите, като изпратиха писмо до служебното ръководство на аграрното ведомство. Служебният министър Явор Гечев изрази съгласие за такава стъпка – заради недоволството в земеделския бранш от заложените ставки. Защо обаче се стигна до тук?

„Многото майстори на този стратегически план в крайна сметка го вкараха в най-неудачния му вариант и промени ще има - не само тези, които гласувахме, но ще трябва да се правят и други. Да не говорим за големите теми като напояване и също това, че цели сектори бяха оставени извън интервенциите“, коментира Румен Йончев, заместник-председател на КЗХГ, Български възход – ЗНС.

„Напрежението в края на годината беше заради разместването на определени бюджети. Това бяха основните претенции на нашите земеделски производители, най-вече на тези, които се занимават с производство на плодове и зеленчуци и животновъди, по-дребните и средните земеделски производители. Те се почувстваха ощетени от тези последни промени, които е направил служебният кабинет и внесъл в Брюксел, каза Иван Иванов, член на КЗХГ, БСП за България, и допълни:

„Затова земеделската комисия гласува единодушно, че е необходимо да се направят съответните корекции в стратегическия план и служебния министър да поиска нотификация още в началото на тази година, за да бъдат върнати обратно бюджетите в това положение, в което бяха първоначално. Те бяха комуникирани с браншовите организации и със земеделските производители по време на тематичните работни групи. Впоследствие как са се развили събитията - не знам, но наистина се надявам министерството да се вслуша в гласа на комисията и да направи тези стъпки, за да успокои хората, тъй като кризата продължава. Войната продължава и те се нуждаят от тези пари. Аз лично считам, че е по-важно е средствата да отидат при производителите, отколкото при консултантите, каквото е направено.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.