1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ивелина Василева посети Асарел-Медет

Ивелина Василева посети Асарел-Медет

Министърът разгледа рудника за открит добив и се запозна с модерните технологии на производство

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посети единствената в България Инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед от руднични води, с която се произвежда мед с чистота 99,99 % при спазване на най-високите екологични стандарти. Това стана по време на посещението й в минната компания „Асарел-Медет“.

Министърът разгледа рудника за открит добив и се запозна с модерните технологии на производство. Специално внимание бе обърнато на въведените циклично-поточни технологии за транспорт на руда и откривка, в които са инвестирани 120 млн. лв. Благодарение на това ефективността на производството е повишена с 18 %, а редуцирането на автотранспорта води до намаление с около 40 % на газовете от рудничните автомобили.

Обиколката в предприятието завърши с посещение на трите пречиствателни станции на дружеството - за руднични, дренажни и битови води.

„Впечатляваща история на професионализъм, грижа за хората и природата и отговорност към икономическото развитие на България! Благодаря за доброто партньорство за опазване на околната среда“, написа министър Ивелина Василева в Книгата за впечатления на компанията.

„За последните 15 години сме реализирали екологични проекти за около 80 млн. лв., с което „Асарел-Медет“АД гарантира стриктното спазване на законовите изисквания в областта на околната среда,“  подчерта  председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД  проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.