1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ивелина Василева: Приоритет ни е чистотата на въздуха

Ивелина Василева: Приоритет ни е чистотата на въздуха

120 млн.лв. по новата ОПОС са предвидени за намаляване на вредните емисии от превозни средства и битово отопление

Едни от най-важните ни приоритети в Министерство на околната  среда и водите, имайки предвид и напредналата фаза на наказателната процедура от ЕК, е намаляване на емисиите на  вредните вещества и подобряването на качеството на атмосферния  въздух на територията на цялата страна“. Това каза министър Ивелина Василева на националната екологична конференция "Околната среда - състояние и тенденции", организирана от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Гости на форума бяха Ханс Брюнинкс, изпълнителен директор на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) и Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическа политика.

„Основният проблем на национално ниво е замърсяването с фини прахови частици, а инструментът за постигане на нужното качество на въздуха на определена територия е изпълнението на общинските програми“, посочи министърът. Общините ще бъдат подпомогнати при изготвяне, актуализиране и изпълнението им. За целта чрез новата Oперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.  се осигурява финансиране от близо 120 млн. лева - за конкретни мерки за намаляване на емисиите от превозните средства и битовото отопление, посочи Василева. Изготвен е и законопроект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, с който ще се засили контролът върху спазването на задълженията за изработване на общинските програми и заложените в тях мерки.

Министър Василева добави, че една от най-важните цели е намирането на баланса между опазването на околната среда и развитието на бизнеса. Основните ни послания са към подобряване на състоянието на околната среда и налагане на „зелената“ икономика, добави тя.

Екологичната инфраструктура е важна, но много важно е и екологичното мислене, каза вицепремиерът Томислав Дончев. „Всичко, което правим, има ефект и последици и формира средата около нас - ако произвеждаме негативен ефект, той рано или късно ще се върне при семейството, близките или съгражданите ни“, добави той.

Дончев изрази тревога, че темите за опазване на околната среда се свързват само с разходи и в две трети от случаите се слага акцент върху публичната инфраструктура. Устойчивият растеж е „зеленият“ растеж, добави вицепремиерът.

На първо място по замърсяване на въздуха с фини прахови частици за 2014 и 2015 г. е Видин, следван от други градове в Северозападна България, коментира изпълнителният директор на ИАОС Ваня Григорова след като представи данни от Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда, който анализира данни от 2013 г. До Видин се нареждат Монтана, Ловеч и Плевен, като основен източник на замърсяването е битовото отопление.

Според доклада населението, засегнато от замърсяване на въздуха с фини прахови частици под 10 микрона над допустимите норми, е 83,55 на сто. За Европа този процент за периода 2001-2012 г. е от 22 до 42 на сто. Основен източник на замърсяване - с принос 59 на сто, е битовото отопление - чрез изгарянето на твърди и течни горива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.