Ивелина Василева: Състоянието в страната започва да се нормализира, но продължават да бъдат високи нивата в повечето речни басейни

Няма никакви сигнали за каквито и да било критични ситуации

Състоянието в страната леко започва да се нормализира, но предвид интензивните валежи продължават да бъдат високи нивата в повечето речни басейни. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Денят започва” по БНР.

„Основният проблем беше предизвикан от интензивните валежи в източната част на страната и в Родопския район. Продължават да бъдат високи нивата по поречието на реките Марица, Арда и Тунджа”, обясни тя. „Има преливане на язовири, което се извършва контролирано от комплексните и големи язовири. В момента преливат Камчия, Ясна поляна, Мандра в Черноморския район, в Източнобеломорския район – Асеновец, Кърджали, Студен кладенец, Ивайловград, в дунавския – Среченска бара и Йовковци, в Западнобеломорския – Студена, Дяково и Пчелин”, каза министър Василева. „Язовирите, които са определени в предаварийно състояние, са непрекъснато под наблюдение и под контрол. Няма никакви сигнали за каквито и да било критични ситуации, възникнали там”, категорична е тя. „Това, което имаме като информация, е, че намаляват валежите, водата започва да се оттегля. Оперативното звено в министерството продължава да работи в 24-часов режим и да следи състоянието на речните русла на водните обекти и да информира непрекъснато всички останали институции, които са ангажирани в справянето с щетите и предприемането на мерки за евакуиране на граждани, ако е необходимо такова, за справяне с критични ситуации”, обясни министърът.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.