1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Избите могат да добавят захар при производството на вино

Избите могат да добавят захар при производството на вино

Ще се извършва мониторинг за предотвартяване на злоупотреби

Избите ще могат да добавят захар към гроздето, за да вдигнат градуса на виното. Изпълнителната агенция по лозата и виното разреши на производителите да повишат естественото алкохолно съдържание на гроздето заради неблагоприятните климатични условия, при които то нямаше възможност да узрее добре.

Според еврорегламентите е допустимо да се добавят до 1,5 грама на литър, за да се получи по-хубаво вино. Съгласно Закона за виното в неблагоприятни години се разрешава на избите да добавят захар. Във всички останали случаи добавянето на подсладител се смята за нарушаване на закона.

Озахаряването e честа практика в северните европейски държави. Това се прави например в Германия, където температурите са по-ниски и няма достатъчно слънчева топлина, за да узрее гроздето. През последните 5 години в България обаче не е имало случай извънредната технологична манипулация да бъде разрешена на територията на цялата страна. Агенцията по виното ще оказва контрол на всяко предприятие, което ще се възползва от подсилването. Ще се извършва мониторинг, за да не се допусне недобросъвестни производители да сложат повече захар от разрешеното количество, за да увеличат обема на виното. Припомняме, че още през пролетта интензивните дъждове и градушки съсипаха голяма част от реколтата. Тази година се очаква недостиг на грозде.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.