1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Издръжката на живот на човек в края на юни е 563.63 лв.

Издръжката на живот на човек в края на юни е 563.63 лв.

Това показа проучване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ

Издръжката на живот на човек в края на юни е 563.63 лв. За да покрие разходите си за храна, здраве, образование и почивка през месеца на едно четиричленно семейство или домакинство са били необходими средно 2254 лв. Това показа проучване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ, което беше представено днес. 

В същото време границата на бедност пада още надолу и вече е 213.90 лв. Данни на НСИ за първото тримесечие на 2013 г. показват, че над половината от българите или около 3.7 млн. души живеят с общ доход на член от домакинството до 310 лв. От тях под границата на бедността са близо една четвърт от домакинствата или около 1.6 млн. души. Работещите на минимална заплата са близо 200 хил. души, като една четвърт от тях са в държавната администрация, а останалите предимно в строителството и в преработващата промишленост.

С доход до 560 лв. на член от домакинство са 35% от българите - около 2.5 млн. души. Хората, които живеят над средното ниво са по-малко от милион (13.4%). 

Работната заплата от началото на годината е напраснала само с 0.7 на сто спрямо същия период на 2012 г., а едновременно с това работещите са с 1.4% или 32 хиляди души по-малко. Средната нетна работна заплата е близо 610 лв. на месец. Един работещ издържа средно по двама безработни, показва още изследването.

Според резултатите от проучването цените на пазара са се задържали от началото на годината и дори леко са намалели през юни спрямо предишното тримесечие - с 0.5%. Спрямо същия период на миналата година обаче те са с 3% нагоре. 

За последните четири години издръжката на живота е нараснала със 17.3%, като най-осезаемото увеличение е при хранителните стоки - с над 20%. При останалите стоки увеличението е средно с 14.5%. Спрямо юни 2012 г. зеленчуците са по-скъпи средно с 15.8%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.