1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изградиха кът на щрауса и екопътека по проект в Смолянско

Изградиха кът на щрауса и екопътека по проект в Смолянско

 

Кът на щрауса и екопътека изградиха в смолянското село Чокманово по проект “Щраусовъдството в Смолянска област”, съобщи ръководителят на проекта Стефан Бадев. Екопътеката минава от Райково към фермата в Чокманово, а кътът на щрауса е в самата ферма и всички посетители могат да го видят.
Фермата в Чокманово е може би една от първите по рода си в Смолянска област. Собственикът й Димитър Чаталбашев твърди, че в момента дава една от най-високите продукции на пазара в страната за щраусово месо и яйца. Основно той отглежда тези животни за месо и разплод. По негови думи, предимствата в развъждането на щрауси са, че те не са претенциозни. Могат да издържат и на минус 40 градуса и на плюс 40 градуса. Не са претенциозни и към храната. Във фермата щраусите се хранят изключително екологично чисто. Самият Чаталбашев им приготвя специални смеси. Щраусите похапвали и трева, борови връхчета и т. н.
8 000 евро е общата сума на проекта, който се финансира от Министерството на труда и социалната политика и Изпълнителна агенция по Програма ФАР 2002 “Икономическо и социално сближаване”. Голяма част от парите са предназначени за заплати на хората, които се обучават в отглеждането на щрауси. Целта е да се насърчава заетостта сред младежите. С друга част от парите е направен и ремонт на фермата в Чокманово.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.