1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изграждането на Разплащателната агенция и Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/ са сред основните приоритети в земеделието

Изграждането на Разплащателната агенция и Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/ са сред основните приоритети в земеделието

 

Изграждането на Разплащателната агенция и Интегрираната система за администриране и контрол /ИСАК/, чрез които след 2007 г. ще се усвояват средствата по еврофондовете, са сред основните приоритети в земеделието, по които работим усилено. Това каза днес зам.-министър Димитър Пейчев при срещата си с посланика на Финландия у нас Н.Пр. Калко Ямсен.

Подготовката на страната ни за присъединяване към ЕС, промените в българското законодателство в частта земеделие, готовността за прилагане на Общата селскостопанска политика и усвояването на фондовете от ЕС, бяха основните акценти в разговора.

Отношенията с Финландия са важни за нас и се надяваме те да се развиват, подчерта зам.-министър Пейчев. Той благодари на посланика за интереса към българския аграрен сектор и го увери, че страната ни полага усилия и изпълнява ангажиментите по пътя към пълноправното си членство в ЕС. Очаква се до края на септември т.г. Законът за ветеринарно-медицинската дейност да бъде приет на второ четене от парламента, след което да продължи ускорения темп по подготовка и на съответните наредби и поднормативни актове. Сред другите основни закони, които предстои да бъдат приети, са тези за храните и за фуражите, с които България трябва да въведе новите европейски изисквания по отношение безопасността на храните.

Посланик Ямсен запозна зам.-министър Пейчев с трудностите, които Финландия е имала при присъединяването си към Общността. Въпреки добре изградената структура, в началото страната не е успявала да усвоява повече от 70-80 % от еврофондовете. Затова финландският опит би могъл да е от полза за България, посочи той.

Зам.-министър Пейчев и посланик Ямсен взаимно се увериха, че ще работят активно за по-нататъшно ускорено развитие на сътрудничеството в областта на селското стопанство между двете страни.

Международна работна среща по проект "горска мрежа" ще се проведе на 19 и 20 септември

МЗГ започва прилагане на процедура за лицензиране вноса на земеделски продукти с произход от ЕС

Започва реализацията на два проекта по Програма ФАР в областта на земеделието

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.