1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изграждат Системата за земеделска счетоводна информация през 2006 г.

Изграждат Системата за земеделска счетоводна информация през 2006 г.

Системата ще следи за промените в доходите от земеделска дейност на стопаните

Една от основните задачи на Системата за земеделска счетоводна информация /СЗСИ/ е проследяването на промените в доходите от земеделска дейност на стопаните в резултат от реформите на Общата селскостопанска политика /ОСП/. По този начин управляващите ще имат възможност за вземане на решения за насоката и размера на помощта към земеделските производители и критериите за предоставянето й, както и за начина на получаване и резултатите. Това заяви зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова при откриване на Семинар на тема: "Система за земеделска счетоводна информация", организиран от Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" към Европейската Комисия и МЗГ. За него информира пресцентърът на МЗГ.

Целта на семинара е да бъдат представени целите и законовата рамка на СЗСИ на експерти от министерството, органите на статистиката и представители на научните среди. На участниците в срещата  ще  бъде  предложена методологическа помощ за работа със Системата.

Положителен резултат от прилагането Системата за земеделска счетоводна информация е, че чрез нея може да се проследи във времето развитието на доходите на земеделските стопанства и рентабилността на дейността им.

Работата по изграждане на СЗСИ в България започна през 2001 г. и продължава през следващите години в рамките на три проекта по програма ФАР. До момента може да се твърди, че МЗГ работи успешно по въвеждането на Системата, като е разработила методология и инструментариум за събиране и обработка на земеделска счетоводна информация, уточни зам.-министър Светла Бъчварова.

През 2006 г. се очаква да приключи окончателното изграждане на СЗСИ в България, което се изразява във включване на определен брой земеделски стопанства в Системата, както и укрепване на административния капацитет за осъществяване на дейностите по събиране, контрол, обработване и анализ на събраните данни. Предстои нейното популяризиране сред земеделски производители и потенциалните ползватели на счетоводната информация в областта на земеделието. Финализирането на окончателната рамка на Системата ще бъде подпомогнато от проект по програма ФАР-2004, който се очаква да стартира през първата половина на 2006 година.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.