1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изграждат третата в България мидена ферма край Приморско

Изграждат третата в България мидена ферма край Приморско

 

Третата в България мидена ферма ще бъде в Приморско. Тя ще бъде изградена с финансова помощ по програма САПАРД. Инвестицията е на фирма "Атлантик", в размер на 800 000 евро.

Проектът включва модерно оборудване и технология за отглеждане на миди, каквато се използва в Дания, Испания и Франция. Плантацията за черна мида край Приморско ще бъде изградена и оборудвана вероятно тази пролет. Инвеститорите се надяват първата реколта да е около 150 тона, а капацитетът на фермата е до 600 тона.

За черната мида в района на Маслен нос и Аркутино са отредени около 200 декара площ. Според замерванията на специалисти, мястото е подходящо и е добре защитено от североизточните ветрове. Първите миди се очакват напролет догодина. Мидите са добре познати на европейския потребител и са търсени на пазара в страните от общността.

България обаче няма да може да продава в държавите от ЕС, ако Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури не направи необходимите постъпки за класификация на водите. Това е едно от изискванията, за да се допускат за продажба храни от вида "черупчести".

От фирма "Атлантик" се надяват до следващата пролет проблемът да е решен, тъй като в момента производителите на миди у нас са принудени да предлагат цялата си продукция за вътрешния пазар. Стартирането на проекта ще изисква откриването на около 15-20 работни места. Тези хора ще се търсят от района на община Приморско. При добро разработване ще бъдат ангажирани още хора, които ще участват в съпътстващите дейности около преработката на мидите. Другите две плантации в страната с промишлено значение са край Созопол и в община Каварна.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.