1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Измамите с евросредства под прицела на прокуратурата

Измамите с евросредства под прицела на прокуратурата

Нови сигнали за злоупотреби по Програмата за развитие на селските райони

Софийската градска прокуратура вече работи по сигнали за злоупотреби и по оперативните програми на ЕС, а не само по предприсъединителните. Това заяви прокурор Пламен Панайотов по време на конференцията за борбата с измамите и нередностите, засягащи финансовите интереси на ЕС. Според него голяма част от сигналите са подадени от ОЛАФ, а не от българските институции. Панайотов посочи още, че злоупотребите по предприсъединителните програми на ЕС възлизат на стотици милиони евро.

От подадените нови сигнали за злоупотреби със евросредства най-много са тези по Програмата за развитие на селските райони. В момента Софийска градска прокуратура работи по над 100 случая, които касаят основно предприсеъдинителните програми на ЕС, уточни още Панайотов. „По всички оперативни програми имаме сигнали. Свързани са с усвояването на парите за земеделските производители, като че ли най-много са там", каза Панайотов.

Основният проблем на прокуратурата е, че липсва нормативна уредба, която да контролира длъжностните лица. Според Пламен Панайотов именно те стават много често съучастници в извършените престъпления. „Ние на практика нямаме механизъм, по който да ударим длъжностните лица, които според мен са основна причина за реализирането на измамите с еврофондовете", каза още Панайотов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.