1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Измамите със земеделските субсидии се увеличават

Измамите със земеделските субсидии се увеличават

Общият брой отчетени случаи е над 12 хил., а причинените щети възлизат на над 1 млрд. евро

 

Измамите със земеделските субсидии и предприсъединителна помощ са се увеличили през миналата година. Това сочи доклад на Европейската комисия за 2006 г., публикуван в понеделник. Изследването отчита подадените от страните членки сигнали за измами и нередности. Докладът обхваща 25-те страни членки и не разглежда България и Румъния.

Общият брой отчетени случаи е над 12 хил., а причинените щети от всички нередности, към които спадат и тези от подозираните измами, възлизат на над 1 млрд. евро. Само подозираните измами са ощетили бюджета на ЕС с 323 млн. евро, като комисията посочва, че окончателна сума ще стане ясна едва след приключването на повдигнатите дела.

Случаите на нередности, свързани със земеделските субсидии, са се покачили с 3%, но размерът на щетите е намалял с около 87 млн. евро. Обратно - при структурните фондове броят на измамите и нередностите е намалял, а щетите са се увеличили. При предприсъединителната помощ са се увеличили както нередностите, така и щетите.

Според еврокомисаря по администрацията и измамите Сийм Калас някой държави членки все още не отчитат всичките си подозрения достатъчно бързо и ефективно. По думите му високият брой регистрирани нередности говори за прозрачността на процеса, а не за негови дефекти./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.