1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изменения на Наредба 27/2002 г. за регистрация и идентификация на пчелните семейства

Изменения на Наредба 27/2002 г. за регистрация и идентификация на пчелните семейства

С наредбата ще се улесни кандидатстването за отпускане на финансова помощ съгласно Националната програма за пчеларство

 

Регистрацията на пчелините се извършва от органите на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), а идентификацията на пчелните семейства - от собствениците на пчелините, като пчелините се регистрират в регистър на РВМС. Това е записано в изменения текст на Наредба 27/2002 г. за регистрация и идентификация на пчелните семейства, обнародвана в ДВ № 46 от 16 май т.г.

Регистрационният номер на пчелина се дава еднократно и остава постоянен, независимо от промяната на броя на кошерите, пчелните семейства или промяната на собственика. Номерът съдържа 8 позиции и се образува от пощенския код на населеното място, в землището на което се намира, и поредния му номер, съгласно регистрацията в РВМС.

Регистрационният номер на пчелина и общия брой на пчелните семейства се записват освен в регистрите на РВМС, и във ветеринарномедицинския дневник на пчелина.

В посочените документи се вписват още името и адреса на собственика на пчелина, населеното място, в землището на което се намира пчелина, официалният ветеринарен лекар, който контролира пчелина.

Всеки кошер в пчелина се маркира от собственика на пчелина. Маркировката на кошерите се извършва като от лявата страна на предната част на капака се обозначава регистрационният номер на пчелина, а от дясната страна - поредният номер на кошера в пчелина. Идентификацията на пчелните семейства се извършва от собственика на пчелина, като от дясната страна след поредния номер на кошера се добавя тире и цифра, съответстваща на броя на пчелните семейства в него.

Номерата се обозначават ясно и четливо чрез изписване с боя, обгаряне или трайно закрепване на ламиниран стикер или табелка, върху която с боя е изписан номерът.

Собственикът на пчелина уведомява регистрирания ветеринарен лекар за промяната на пчелното семейство, който я отразява във ветеринарномедицинския дневник на пчелина. Собствениците на пчелини трябва да съхраняват ветеринарномедицинския дневник за срок от 3 години след прекратяване на дейността.

Пчелините, получили регистрационен номер преди влизането в сила на тази наредба (считано от датата на публикуването й в ДВ), се пререгистрират съгласно изискванията й, като подават заявления до директора на РВМС по образец в срок от пет месеца след публикуването й. За пререгистрацията не се заплаща такса. Удостоверението за пререгистрация се получава в 7-дневен срок от подаването на заявлението.

Собствениците на съществуващите пчелини маркират кошерите в съответствие с тази наредба в едномесечен срок след пререгистрацията, като до това маркиране се признават наличните маркировки върху кошерите.

С наредбата ще се улесни кандидатстването за отпускане на финансова помощ съгласно Националната програма за пчеларство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.