1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Износът на храни за страните от ЦИЕ ще бъде подпомогнат от Германия

Износът на храни за страните от ЦИЕ ще бъде подпомогнат от Германия

Земеделският сектор реализира близо 8.6% от БВП на Германия

Германското министерство на земеделието и защитата на потребителите (BMELV) и Германската външнотърговска камара (AHK) ще подпомагат местните производителите на храни при износа им за страните от Централна и Източна Европа. Това съобщиха представители на двете институции във вторник на пресконференция във Виена, на която бе представена и рамковата програма на Министерството, съобщи regal.bg.

Програмата се финансира от аграрното министерство, а AHK ще отговаря за координацията на проектите чрез преставителствата си в отделните страни от региона. Двете институции поемат функциите на разпадналото се в началото на 2009 г. Централно маркетингово дружество на германското агростопанство (Centrale Marketing-Gesellshaft - CMA), което дотогава подпомагаше активностите на бранша, свързани с износа на хранителни продукти на ключови и нови пазари.

В момента износът от Германия на земеделски продукти за страните от ЦИЕ е много под потенциала си, каза Гунтер Бегер, ръководител на реферат "Международни проекти и Координиране на възможностите за експорт" към BMELV.

Целеви страни за разширяване на износа на германски храни са Австрия, Унгария, Хърватска, България, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния, Чехия и Словакия. Участието на Полша все още се дискутира. Проектите под шапката на рамковата програма са по няколко направления - организиране и участия в изложения, бизнес пътувания и борси за установяване на контакти с потенциални бизнес партньори.

За конкретните проекти по страни и сегменти AHK разчита предимно на предложения на представителствата си по места. С дейността по изготвяне на предложение за България се занимава Германско-българската търговско-индустриална камара.

Земеделският сектор реализира близо 8.6% от БВП на Германия, а заетите в него са над 4.3 млн. души, обясни още Гунтер Бегер. По предварителни изчисления  през 2009 г. общите приходи на сектора от чужбина възлизат на близо 49 млрд. евро. Като спадът е от 5.4% за периода януари - ноември 2009 г. спрямо същия период за предходната година. При млечните продукти спадът в износа за същия период е над 16%. Ръст от близо 1 % е реализирал месарският сектор.

Общите приходи от експорт на аграрни стоки в страните от ЦИЕ възлиза на 3, 428 млрд. евро през 2008 г., по данни на BMELV. Основно приходите идват от износ на мляко и млечни продути, месо и месни продукти, като най-голям дял в оборотите имат Чехия (1,260 млрд. евро), Унгария (695 млрд. евро) и Румъния (507 млрд. евро). Вносът в България на германиски хранителни продукти през 2008 г. възлиза на 153 млн. евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.