1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изоставаме с регистрацията на лозята

Изоставаме с регистрацията на лозята

Глоби и имуществени санкции ще има за собствениците, които не са регистрирали масивите си

 

Тревожно изостава регистрацията на лозята в Монтанско, съобщи началничката на Териториалното звено-Монтана Мария Костова към Изпълнителната агенция по лозата и виното. Крайният срок за регистрацията е 31 март 2006 год., до който собствениците на лозя трябва да ги регистрират в дирекция "Земеделие и гори" или в общинските земеделски служби. За област Монтана като насаждения с винени и десертни сортове се водят 50 000 дка лозя. До момента са регистрирани около половината площи. Най-сериозно е изоставането в общините Брусарци, Чипровци и Георги Дамяново.

За собствениците, които не са регистрирали своите лозови масиви, законът предвижда  глоби за собствениците от 500 до 3000 лева, имуществените санкции стигат до 10 000 лева за по-големите производители.

Целта на регистрацията е да бъде запазена квотата, договорена с ЕС за площта на лозята у нас. От догодина нямаме право да създаваме нови лозя, а само да бъдат презасаждани старите. Договорената финансова помощ от Евросъюза, която е 1,5 млн. евро, ще се дава за субсидиране производителите на грозде.

Едно от изискванията за кандидатстване за субсидия е задължителната регистрация на лозята. Ако лозето е на възрастни хора, които не могат да се грижат за него, но са негови собственици и то е регистрирано, тогава техните наследници ще запазят правата си за добиване на грозде и продажбата му.

Субсидията ще се дава на производители, собственици на минимум 0,3 хектара лозови насаждения. Възможността за кандидатстване за финансова помощ ще имат и собственици на по-малки масиви, които се обединят и регистрират в земеделските служби като сдружение на производители на грозде.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.