1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” е отстранен от съда

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” е отстранен от съда

Обвинен е в длъжностно престъпление за 1 млн. лева

 

Днес Софийският районен съд отстрани от длъжност изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" г-н Асен Друмев. Това съобщи на пресконференция министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Той подчерта, че е изненадан от обвиненията срещу г-н Друмев и притеснен, защото това решение се взима в много важен момент от работа на Държавен фонд "Земеделие" с акредитираните му функции – агенция САПАРД и Разплащателна агенция. 

Приключи идентификацията на земеделските парцели и вече се подават заявленията за подпомагане по преките плащания. Предстои да приключи приемането, след това одобряването и даването на ход за финансиране на всички проекти по програма САПАРД от 10 % свръхдоговаряне, посочи министър Кабил.

Притеснението ми е свързано и с мисията на Европейската комисия за проверка на цялата акредитация на Разплащателната агенция като процедура и одит. От тази мисия зависи дали ще баде наложена санкция на България за орязване на 25 % от средствата за преките плащания. Очаква се тя да се проведе във второто тримесечие на годината.

Срещу изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" е повдигнато обвинение за нанесени щети. Става въпрос за наемане от страна на ДФ "Земеделие" на офиси в градовете Пловдив и Разград, които вече се ползват от регионалните звена на Разплащателната агенция. Според обвинението офисите са наети от частни собственици, на които неправомерно част от наема е изплатен авансово. На 5 март срещу Друмев бяха повдигнати обвинения за две престъпления в Държавен фонд земеделие, които са по член 220 от Наказателния кодекс, за това, че в качеството на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодна сделка и от това са произлезли значителни вреди за Държавен фонд "Земеделие" като деянието представлява особено тежък случай. Става дума за над един милион лева.

Същия ден прокуратурата е отправила искане до Софийски районен съд наказателна колегия за отстраняване на Друмев от длъжност.

Съдът е отстранил Друмев от длъжност, тъй като счита, че той ще създаде пречки по делото.

Министър Кабил, поясни че договорите са дългосрочни. Но не можа да посочи за точно колко години. Колебаеше се между 5-6 и 10 години. Той не отговори дали има и други случаи на наемане на помещения от ДФ "Земеделие" за офиси на Разплащателната агенция

Аграрният министър подчерта, че г-н Друмев има решителен принос за стартирането на програма САПАРД и привличането на банковата система в усвояването на средствата по предприсъединителната програма.

Не подлагам на съмнение по никакъв начин обективността на следствието и прокуратурата. Радвам се, че в рамките на една седмица Софийският районен съд свика заседание по това дело.

Министър Кабил съобщи, че е адресирал писмо до председателя на Сметната палата г-н Валери Димитров за извънреден одит на договорите сключени в цялата страна за офисите на регионалните звена на Разплащателната агенция и тяхното привеждане в действие. Той се е обърнал и към министъра на вътрешните работи г-н Румен Петков за съдействие и бързо приключване на следствените работи, а днес е имал среща с главния прокурор на Република България г-н Борис Велчев. 

 

 

  AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.