1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Израелски фирми с интерес да закупят земеделски земи у нас

Израелски фирми с интерес да закупят земеделски земи у нас

Министър Мирослав Найденов се срещна с израелския си колега Шалом Симхон

Израелските компании проявяват интерес към покупката на земеделски земи в България. Това стана ясно на срещата на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов с неговия израелски колега Шалом Симхон, министър на земеделието и развитието на селските райони.

България разполага с държавни земи, които в кризата държавата не може да ги управлява добре и възнамерява да продава част от имотите на Държавния поземлен фонд, обяви министър Найденов. Той добави, че държавата има близо 3 млн. декара земи. Министър Найденов предложи да се създаде съвместен проект с Израел за по-рационално използване на земи от държавния фонд.

Другите интереси на Израел са насочени в областта на напояването и агротехнологиите. Министър Найденов посочи на срещата, че държавата няма средства да възстанови разрушените системи за напояване. Надяваме се да ни помогнете да вкараме израелски технологии за напояване и много пустеещи земи да се възстановят и да станат обработваеми, особено тези от държавния фонд, подчерта българският министър. От своя страна израелският министър Симхон допълни, че Израел ще предложи сътрудничество с технологии за напояване и проекти за земеделски земи.

Министър Найденов поиска помощ и съдействие още в областта на безопасността на храните, става ясно от информацията на земеделското министерство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.