1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Извънредните изненадващи проверки в къщите за гости започнаха от Лясковец

Извънредните изненадващи проверки в къщите за гости започнаха от Лясковец

Експерти от МЗХГ и ДФЗ проверяват къща за гости „Епохи от 1871”


ПРОВЕРКИТЕ

Проверката води Стефан Спасов, началник на отдел „Водено от общностите местно развитие” в дирекция „Развитие на селските райони”, МЗХГ. Проверките се извършват с участието на медиите и целят да установят дали обектите се използват по предназначение и дали в бъдеще ще работят като къщи за гости. По информация от министерството собствениците не знаят предварително, че ще бъдат обект на проверка.

Правят се проверки на документите. Всяка къща за гости трябва да пази данните на хората, които са отсядали там, както и да плаща туристически данък в общината. Проверяват се проекти от сегашния програмен период – 2014 – 2020 г.

Както министър Десислава Танева обяви публично преди няколко дни ще бъдат проверени 14 проекта за къщи за гости. Обект на проверка са тези, които са поискали допълнително финансиране за басейни, джакузита и ресторанти.

Къщата за гости в Лясковец е получила финансиране от 68 000 лв. като собствениците са кандидатствали за допълнителни подобрения по действащия и в момента басейн.

След всяка проверка ще бъде изготвян доклад, който ще се предоставя на ДФЗ, където са подадени проектите и предстои тяхното разглеждане и евентуално одобрение или отхвърляне. Ако тези 14 къщи за гости не съответстват на изискванията, проектите им няма да бъдат финансирани. Резултатите след всяка проверка ще излизат в същия ден, след това във ДФЗ ще се прави анализ.

СЛЕД СКАНДАЛА

И досега по проектите във ДФ „Земеделие” е имало интензивни проверки - на 18% от проектите при изискване по европейския регламент от 1 до 5%. От 130 проверки са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане.

Преди два дни беше уволнен и служител на ДФЗ. Това е Янаки Червеняков с „къщата за тъщи“. Името му стана известно в медиите след скандала с къщата, ползваната като лична от неговата тъща, изградена с евросредства, както и със скъпата лимузина, която кара баща му.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.