1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Извършва се проверка по сигнал за петно по река Дунав при град Дунавци

Извършва се проверка по сигнал за петно по река Дунав при град Дунавци

Взети са водни проби от засегнатия участък

Чрез Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) - Монтана е получен сигнал за забелязано мазно петно, от неизвестен източник, по течението на река Дунав при град Дунавци, община Видин. По информация от Гранична полиция – Видин, към 7:05 ч. петното е регистрирано на км 794 - 780.

След получаване на сигнала са взети проби от засегнатия участък от служители на ИАОС.

По информация от експерти от Басейнова дирекция – Плевен, които са на място в град Дунавци, петното по река Дунав е разкъсано и разнесено. Предполага се, че петната са от нефтопродукти, предвид усещаща се миризма. Към момента те се движат между Арчар и Лом. Наблюдават се отделни разпокъсани петна, с големина между 2 и 4 кв.м. с ниска плътност. При километър 776 са взети проби от водата на десен бряг, средата и ляв бряг.

Изпратено е предупреждение чрез Системата за ранно предупреждение за инциденти по река Дунав до ситуационните центрове на Румъния, Молдова и Украйна. Своевременно са уведомени всички компетентни институции.

Поддържа се връзка с Изпълнителна агенция ”Проучване и поддържане на река Дунав” и Изпълнителна агенция ”Морска администрация”.  В Министерството на околната среда и водите очакваме, в най-кратки срокове, от двете агенции информация относно предприетите от тях действия във връзка със ситуацията.

Министерството на околната среда и водите ще продължи действията във връзка с възникналата ситуация, съгласно своите компетенции. Всяка допълнителна информация своевременно ще бъде публикувана на сайта на министерството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.