1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Известни са резултатите от проби, взети след сигнал за хранително отравяне на деца от първи клас в 45 ОУ в София

Известни са резултатите от проби, взети след сигнал за хранително отравяне на деца от първи клас в 45 ОУ в София

На фирмата е връчена заповед за спиране експлоатацията на обектите

На 30.09.2014 г., веднага след получаване на сигнал, инспектори от отдел КХ при ОДБХ София-град извършиха проверки и взеха за изследване 6 бр. отривки от контактни повърхности и трапезна посуда в стола-кетъринг на 45 ОУ и кухнята – майка, която се намира в 54 СОУ. Взети са и проби от храната, произведена на  29.09.2014 г (зеленчукова супа и пиле с ориз), както и от менюто за 30.09.2014 (таратор и мусaка).

Според резултатите от лабораторния анализ в 5 бр. отривки се установяват завишени стойности общ брой микроорганизми (ОМБ) и наличие на колиформи. Във връзка с констатираните несъответствия, представляващи пряк риск за безопасността на приготвяната храна, на управителя на фирмата, която стопанисва обектите – ЕТ "Вили-М-Величка Самарова", е връчена заповед за спиране експлоатацията на обектите.

На 07.10.2014 г. са получени резултатите от лабораторния анализ на пробите от храните, взети от кухнята-майка. Две от пробите – зеленчукова супа, произведена на 29.09.2014 г. и мусака, произведена на 30.09.2014 г. са с наличие на коагулазоположителни стафилококи, друга причина, довела до възникналото хранително отравяне.

Според информация от РЗИ един от служителите от кухненския блок е носител на стафилококова инфекция. Същият е отстранен от работа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.