1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кабил: "Предвиждаме да отпуснем 9,30 лв. на декар национални доплащания през 2008 г.

Кабил: "Предвиждаме да отпуснем 9,30 лв. на декар национални доплащания през 2008 г.

За кампания 2008 г. се предвижда размерът на плащанията по Схемата за единно плащане на площ да е 12,35 лева

 

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил откри семинар за директните плащания и Програмата за развитие на селските райони в гр. Велико Търново, организиран съвместно с Националната асоциация на зърнопроизводителите.

За кампания 2008 г. се предвижда размерът на плащанията по Схемата за единно плащане на площ да е 12,35 лв., а националните доплащания 9,30 лв. на декар за 2008 г., посочи министър Кабил в презентация на тема: "Политиката за финансовото подпомагане, която провежда Министерство на земеделието и продоволствието по линия на СЕПП, НД И ПРСР". Плащанията на земеделските стопани за площи, които се намират в райони с природни ограничения /планински райони/ и са до 500 дка, са в размер на 17,60 лв. на декар, а за тези от 500 до 1000 дка – 7,82 лв. на декар. Тази година по линия на директните плащания ще се подпомагат ягодите и малините като средствата са в размер на 44,98 лв. на декар. 1 911 са новите регистрирани земеделски производители от тази година, подчерта министър Кабил.

Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от Програмата за развитие на селските райони, по която може да кандидатстват зърнопроизводителите стартира на 17 април, съобщи министър Кабил. Максималният размер на инвестиционния проект по мярката е 1 500 000 евро. Тази мярка е подобна на мярка 01 от предприсъединителната програма САПАРД. Новото в мярката от Програмата за развитие на селските райони е, че е предвидено авансово плащане, а при закупуването на техника за обработка на почвата и прибиране на реколтата няма да се изискват документи за собственост и арендни договори.

По отношение на писмото от ЕК, министър Кабил подчерта, че не става дума за каквито и да било предприети действия за спиране на европейски пари, предвидени за българското земеделие и развитие на селските райони. Писмото няма друга цел, освен да бъде изискана допълнителна информация, свързана с констатациите от годишния доклад на Сертифициращия орган на Разплащателната агенция от 31 януари 2008 г. Министър Кабил съобщи, че вчера е изпратил писмо на еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Мариан Фишер Боел, с което я уведомява за предприетите действия за изпълнение на всички препоръки от доклада на Сертифициращия орган. Информиран съм, че към настоящия момент голяма част от мерките, залегнали в плана за действие, вече са изпълнени, подчерта министър Кабил. На този етап са изпълнени изискванията и сроковете, съгласно правото на ЕС, отнасящи се към задълженията на Компенетнтия орган – министъра на земеделието и продоволствието и към настоящия момент не се налага пристъпване към процедура за частично или пълно отнемане на акредитацията на РА, подчерта още министър Кабил.

На семинара бяха представени презентации за стартиращите мерки от Програмата за развитие на селските райони, реда и начина на кандидатстване по тях, както и новите моменти при подаването на Заявленията за подпомагане по СЕПП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.