1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кабинетът предостави на фирма търговската марка “България” за производството и търговията с кисело мляко

Кабинетът предостави на фирма търговската марка “България” за производството и търговията с кисело мляко

 

Видинската фирма "Ел Би Булгарикум" ЕАД да използва името "България" в наименованията на продуктите при сключване на договори с чуждестранни партньори за производство на кисело мляко по българска технология и с българска закваска, реши правителството вчера. Същото наименование ще се използва и при регистрацията на свое име на търговски марки за означаване на млечни продукти.

Предоставеното право няма изключителен характер, уточниха правителствени експерти. С решението не се ограничава възможността други български юридически лица да използват името "България" при сключването на договори с чуждестранни контрагенти за производство на българско кисело мляко.

В "Ел Би Булгарикум" (LBB) е концентрирана основната част от научноизследователския потенциал на млечната ни промишленост. Дружеството има най-голямата у нас колекция от млечнокисели бактерии, изолирани и селекционирани в продължение на повече от 40 години. По брой щамове от двете бактерии на киселото мляко Laktobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus LBB-колекцията е сред най-богатите в света.

За първи път българско кисело мляко е изнесено във Франция в началото на 60-те години на 20-и век. Няколко години по-късно са сключени лицензионни договори за производството му в 21 държави от Европа, Азия и Африка. Лицензодател по подписаните договори е България, чрез ДСО "Млечна промишленост". Във всички документи българската страна е предоставяла изключителното право при маркетирането на киселото мляко по договора да се използва името "България йогурт". В условията на монополно стопанство даденото изключително право е гарантирано от държавата.

От всички лицензионни договори в момента са преподписани два - с японската фирма "Meiji Dairies Corporation" и с финландската "Valio". През 2003 г. е подписан договор с корейската компания "Vital Food Co". Лицензодател по действащите документи е "Ел Би Булгарикум" ЕАД.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.