1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кабинетът предостави отново премии за тютюнопроизводителите

Кабинетът предостави отново премии за тютюнопроизводителите

Изисква се сключен писмен договор на тютюнопроизводителите с купувачи

 

Правителството утвърди размера, вида и условията за премиране на тютюнопроизводителите за произведен и изкупен суров тютюн тип "Вирджиния”- реколта 2004 г. с 1,40 лв./кг. за І-ІІІ класа за регулиране на производството, с 1 лв./кг. за подобряване на качеството за I класа и с 0,55 лв./кг. за II класа.

За да получат премиите тютюнопроизводителите трябва да са регистрирани съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия и да имат определена със заповед на кмета на общината квота за производство на тютюн тип "Вирджиния" - реколта 2004 г. по количество, сорт и площи. Изисква се и сключен писмен договор на тютюнопроизводителите с купувачи за производство и изкупуване на тютюн тип "Вирджиния"- реколта 2004 г.

Паричната премия ще бъде изплатена от предвидените средства по бюджета на Министерството на земеделието и горите за фонд "Тютюн" за 2004 г., който е 86 000 хил. лева. Към 31.10. 2003 г. са разходвани 57 796 хил. лв. и остава ресурс от 28 204 хиляди лева.

Предлаганият размер на паричната премия за произведен и изкупен тютюн тип "Вирджиния" - реколта 2004 е равен на размера за реколта 2003 г. Този размер на паричната премия формира крайна реализационна цена на производител 4,82 лв./кг, от които средната изкупна цена е 2,80 лв./кг. и премия 2,02 лв./кг. В сравнение с реализираната крайна цена на производител за реколта 2003 г. се постига увеличение с 0,15 лв./кг, което е резултат на увеличената средна изкупна цена.

Утвърденият размер на паричната премия е разчетен на база количествата произведен и изкупен тютюн – около 13 000 тона.

През последните няколко години Фонд"Тютюн" ежегодно предоставя пряко на тютюнопроизводителите парична премия за произведен и изкупен тютюн, с което се повишават доходите на тютюнопроизводителите. Премирането на производителите на суров тютюн тип "Вирджиния" допринася за технологическото обновление на производствения процес.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.