1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кабинетът прие Наредба за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват

Кабинетът прие Наредба за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват

Като райони с ограничения, различни от планинските, наредбата посочва землищата на населените места, които са със слабопродуктивни земеделски земи

 

Правителството прие Наредба за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват. Според нея като такива се квалифицират планинските райони и районите с ограничения, различни от планинските.

Планинските райони са землищата на населените места със средна надморска височина минимум 700 м, среден наклон на терена минимум 20% или средна надморска височина най-малко 500 м в комбинация със среден наклон най-малко 15%. Хомогенизират се землища и група от землища, съседни на планинските, които имат минимум 90% обща граница с планинските землища. Като райони с ограничения, различни от планинските, наредбата посочва землищата на населените места, които са със слабопродуктивни земеделски земи.

Критериите за необлагодетестваните райони са разработени съвместно с експерти от Агенцията по почвени ресурси, Географския институт на БАН и Института по аграрна икономика. Наредбата е в съответствие с Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. и отговаря на всички изисквания на Европейските регламенти в областта на подпомагането на развитието на селските райони.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.