1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Качеството на пшеницата е удовлетворително

Качеството на пшеницата е удовлетворително

 

По информация на Националната служба по зърното и фуражите няма недостиг на семена. Извършеното представително окачествяване на пшеницата от реколта 2007 обхваща 45% от прогнозното производство, като са взети общо 1 409 проби от 1 021 701 тона зърно.

По време на проведения днес Консултативен съвет по зърното заместник-изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Ализан Яхова представи на членовете на съвета информация относно финансовото подпомагане на есенната кампания за сеитба на пшеница, реколта 2008 г. и призова производителите да се възползват от двете целеви кредитни линии за закупуване на минерални торове и базови семена, за да бъде усвоен напълно ресурсът от 40 млн. лева.

В страната работят около 280 мелници, като Министерството на здравеопазването провежда проверки за прилагането на Закона за храните и по специално – за прилагането на системите за самоконтрол НАССР.  


По данни на Софийска стокова борса прогнозната реколта за пшеница в Евросъюза е до 122 млн. тона, което е с 3 млн. по-малко в сравнение с предходни години. Потреблението на пшеница в световен мащаб ще превиши обема на производството с 13 млн. тона. Това ще рефлектира за стопяване на глобалния преходен баланс в края на сезона до най-ниското равнище от 1977 г. насам.

На Софийската стокова борса през последната седмица търсенето на сериозни количества хлебна пшеница от ІІ Б група от реколта 2007 г. е в ценовия диапазон от 300–320 лв./тон, а предлагането е 420–430 лв./тон за Северозападна България и 450–470 лв./тон за Североизточната част от страната.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.