1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Как може да се изтегли заем за техника

Как може да се изтегли заем за техника

Залогът ще осигури финансирането, но невръщането на заема ще ви отнеме машината

 

Държавен фонд "Земеделие" на практика остана единственият източник за българското фермерство, чрез който се предоставя финансиране за купуването на земеделска машина, прикачен инвентар, или резервна част. Това стана след като в мярката на програма САПАРД за техника не остана нито лев, а евробюрократите засега не дават надежда, че ще отпуснат нови пари за попълване на мярката.

Както информира директорът на монтанската дирекция на фонда Любомир Минчев за настоящата година Управителният съвет на фонда е заделил за финансиране покупката на техника 10 млн. лева. С отпуснатите средства ще може да се купува както нова, така и рециклирана селскостопанска техника. Възможно е стопаните да си пазаруват машини, отделни агрегати за тях, части и инвентар.

Парите могат да се получат пряко от фонда, или от търговска банка, с която държавната институция работи, поясни Минчев. За кредитиране се кандидатства при почти същите условия, каквито са били и миналата година. Според него най-важното за един кандидат е да може да осигури финансово обезпечение на кредита и след това да може да го погасява редовно. Какво може да се заложи за покупка на трактор, например?

При сключването на договора с фонда за покупка на трактор или комбайн, обезпеченията, които се искат за проектите са в следния ред: за фермерите, които ще бъдат финансирани пряко от фонда, това са първи по ред особен залог върху новозакупената техника в полза на фонда и запис на заповед пак в полза на фонда, която трябва да бъде издадена от доставчика. По преценка на експертите фонд "Земеделие" може да реши да поиска и допълнителни обезпечения, ако стойността на техниката, която ще се купува е висока, или има и други съображения. Когато машината, която ще бъде купена, все още е в чужбина и върху нея не може да се учреди особен залог, са иска доставчикът й да предостави банкова гаранция за времето, до което тя ще бъде внесена.

Производителите, които ще бъдат финансирани от банка, трябва да договорят условията по обезпечението на кредита съгласно банковите наредби.

И така - желаната машина е вече в двора на стопанина. След девет месеца гратисен период за нова машина, той трябва да започне да погасява кредита. Връщането на заема за нова машина е със срок до 4 години. Погасяването на заем за рециклирана техника е със срок от 2,5 години и гратисен период също 9 месеца. Ако фермерът има някакви финансови средства той може да участва с 30 на сто от стойността на покупката, но собственото участие може да бъде и 20 на сто, а останалите 10 процента да бъдат на разсрочено плащане. Ако кредитът се взема от банка, която е в договорни отношения с фонд "Земеделие", може да не се иска собствено участие от 30 процента, а по-малко, защото става въпрос за договорка с банката.

Накрая Любомир Минчев уточнява, че се дават толкова средства, колкото пише че струва машината в ценовите листи на фонда, а когато парите за заема отпуска банка, завишените цени от доставчика трябва да бъдат поети от купувача./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.