1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Какви са очакванията на ЕК за аграрния сектор в Евросъюза ?

Какви са очакванията на ЕК за аграрния сектор в Евросъюза ?

Изготвен е доклад на базата на два сценария

След влизането в сила на договора с Меркосур, Европейският съюз ще изнася 91% повече мляко за страните от Южна Америка. В същото време ще има спад на европейското производство на говеждо месо. Това са основните изводи от оценката за последствията от споразумението, публикувани от Генерална дирекция Търговия към Европейската комисия.
 
Докладът е изготвен на базата на два сценария – консервативен и амбициозен. При първия до 2032 година договорът с Меркосур ще донесе на Европа ръст брутния вътрешен продукт с 0,1 процента или с 11 милиарда евро. Икономиките в южноамериканските страни ще нараснат с 0,3 на сто или със 7 и половина милиарда. При амбициозния вариант за ЕС се очаква ръст от 15 милиарда, а за страните от Меркосур – 11 милиарда евро. Износът от Съюза ще се увеличи с половин процент, а вносът – с близо едно на сто.
 
В значително по-голям размер, с 30%, ще се увеличат доставките на говеждо месо от Южна Америка, което в Европа ще доведе до спад на производството с около 1 %.
 
На другия полюс са европейските млекопроизводители, тъй като при отмяната на високите вносни мита в страните от Меркосур износът на млечни продукти за региона ще нарасне с 91 на сто при консервативния сценарий и със 120 процента при амбициозния.
 
Вносът на говеждо месо ще се увеличи с 60 или със 128 000 тона, според сценария. Доставките се очаква да бъдат с високо качество, което ще се отрази на тукашното производство. В резултат заетостта в европейския сектор на производството на говеждо може да намалее. 
Изчисленията показват също така, че европейският износ на алкохолни напитки ще скочи с 37%, благодарение на намалените вносни мита в Южна Америка. От друга страна вносът на вино от региона ще нарасне с около една трета. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.