1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Какво да очакваме, ако не се стигне до сделка след Брекзит ?

Какво да очакваме, ако не се стигне до сделка след Брекзит ?

Въвеждането на митническите проверки от британска страна ще стане постепенно, но не и откъм Континента

До 31 декември остават три седмици. Ако не стане някакво чудо, Великобритания ще напусне окончателно Европейския съюз, и то без сделка. Какви ще бъдат последствията? Ето отговорите на най-наболелите въпроси в секторите търговия, селско стопанство, рибарство и туризъм.
 
Най-засегната ще бъде търговията, тъй като от 1 януари Обединеното кралство се превръща в "трета страна" за Европейския съюз, а това означава мита и такси в двете посоки. В най-голяма степен това се отнася за аграрните продукти и за храните. При замразеното говеждо ставката е 90 %, а при сирената – 50 на сто. При това положение трансграничната търговия ще стане нерентабилна, а цените на храните на Острова ще се покачат значително. Но дори и да се стигне до сделка, за британците ще има т.нар. нетарифни търговски ограничения, тъй като ще трябва да доказват, че техният износ отговаря на условията на вътрешния пазар в Съюза.
 
Въвеждането на митническите проверки от британска страна ще стане постепенно, но не и откъм Континента. Тук контролите ще започнат още от 1 януари, което несъмнено ще доведе до огромни опашки от камиони на Острова. Създава се риск от разваляне на нетрайните хранителни продукти, както и за забавяне на доставките на лекарства и други индустриални стоки.
 
Една от най-спорните точки е риболовът в британски води. Въпреки че секторът генерира едва 0,12 % от брутния вътрешен продукт на Кралството, за Лондон темата е въпрос на суверенитет. Ако няма сделка европейските, и най-вече френските кораби няма да имат достъп до британски води, от друга страна английските рибари трудно ще изнасят улова си за Съюза. 
 
В туризма засега не се очертават големи промени, но от 1 октомври догодина при влизане във Великобритания ще е необходим задграничен паспорт.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.