1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Какво става с евтиното гориво за фермерите

Какво става с евтиното гориво за фермерите

 

Получаването на гориво с нисък акциз е сред основните проблеми на земеделските производители. Към момента, областните дирекции “Земеделие и гори” изготвят и изпращат в Министерството на земеделието и горите справки с декарите на регистрираните земеделски стопани от отделните региони. Едва след като бъдат събрани необходимите данни ще се изготви и евентуален документ, който ще разпорежда кои производители имат право на по – евтини горива.

Още в началото на миналия месец депутатите от Комисията по земеделие и гори решиха в закона да се запише, че държавен фонд “Земеделие” ще субсидира стопаните с по 38 стотинки на литър гориво до 1 октомври 2006 година, като държавната помощ е за 4 литра гориво на декар. Количеството е изчислено на базата на техниката, която успешно е преминала прегледите от Контролно-техническата инспекция и е съобразено с преминалото време на експлоатация на машините. След 1 октомври т.г. производителите ще вземат горивото си с ваучери, но засега не е ясно откъде ще го получават.

По предварителни изчисления до началото на октомври държавен фонд “Земеделие” ще похарчи за субсидиране на горивата за работа на полето между 10 и 15 милиона лева, а 35 млн. лева е сумата за безакцизно гориво до края на годината. Горивото, предназначено за земеделски нужди, трябва да бъде оцветено, както е според изискванията на Европейския съюз. Предполага се, че вариантът с оцветяването ще предизвика активирането на черния пазар. Тоест, ако горивото бъде индикирано, ще се продава нелегално по бензиностанциите на страната, а държавната субсидия вместо при фермерите ще отива в нечии чужди джобове.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.