1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Калифорнийски червеи за 5500 евро ще въдят в Търговищко

Калифорнийски червеи за 5500 евро ще въдят в Търговищко

Червените калифорнийски червеи са много търсени в последните години, особено в Европа

 

След месец в търговищкото село Голямо Ново ще заработи първата в региона ферма за червени калифорнийски червеи. Амбициозната и нестандартна идея за бизнес е на 30-годишния Айдън Аптулов. Той спечели проект пред фондация "Партньори България". Финансирането, в размер на 5 500 лв., е от Американската агенция за развитие.

Червените калифорнийски червеи са много търсени в последните години, особено в Европа, заради биохумуса, който произвеждат след преработка на обикновен оборски тор. Този биохумус се използва за производство на екологично чиста продукция. Ценното вещество не уврежда почвата, а я подхранва. Има пазар най-вече в чужбина, а българските производители, които са не повече от 30-ина в страната, го продават предимно в Турция и Гърция.

Животинките се отглеждат в специални легла от плат, които се полагат в почвата във вид на лехи. Не са капризни, но е скъпо закупуването - едно легло струва около 200 лв., казва Айдън Аптулов. Бъдещият фермер е решил да започне с 10 легла. Мястото му е готово. Сега зарежда с оборска тор, която не трябва да е прясна, за да не унищожи червеите. Размножават се през 3 месеца, през 3 дни се поливат с вода, през 15 се хранят. Лятото е активният период, през зимата се покриват добре със слама. Една година само се хранят и не се пипат, а след това се вади биоторта, която е натрупана на дъното, и пак се зареждат. Задължително е мястото да се обеззарази и да се пази от гризачи, казва Аптулов. Младият мъж избрал този бизнес, защото е нестандартен, любопитно му е да се занимава с нещо ново, пък и заниманието с червеите оставя свободно време за стопанина. С това начинание фермерът смята да изхранва семейството си и да осигури 3 работни места./focus-news.net

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.