1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Към българските земеделци тръгват пари от европейските фондове

Към българските земеделци тръгват пари от европейските фондове

ЕС ще предостави на България пълния размер на европарите за фермерите

 

ЕС ще предостави на България пълния размер на европарите за фермерите и нашите земеделци ще бъдат първите, които получават на практика пари от европейски фондове. Това стана ясно вчера, след като на заседание на ЕК еврокомисарят по земеделието Мариан Фишер Боел представи резултатите от проверката на нашата и румънската система за плащане на парите. На Румъния бяха дадени 30 дни да оправят пропуските си преди окончателното решение за орязване на част от парите, а България бе похвалена с напредъка.
"За тази година страната ни получава около 250 млн. евро, а до земеделците ще стигнат по 14 лева за всеки заявен декар. Тяхното изплащане ще почне от декември", каза вчера премиерът Сергей Станишев. Земеделският министър Нихат Кабил разпространи специално обръщение, в което изтъкна, че е поел ангажимент българското земеделие да не получи предпазна клауза и го е изпълнил.
Мариан Фишер Боел похвали страната ни, че има работеща система за контрол по раздаването на европарите. Тя отбеляза, че остават някои слабости, но от незначителен характер и добави, че България е уверила Брюксел, че ще бъдат изгладени преди първите плащания. Според официалното съобщение на Еврокомисията те са главно в системата, чрез която фермерите очертават на цифрова карта нивите си.
Ако мисията на Еврокомисията се бе натъкнала на по-съществени пропуски, субсидиите ни за т. г. щяха да бъдат орязани с 25%, което е около 60 млн. евро. От официалното съобщение на Еврокомисията обаче става ясно, че дори и при такава санкция, фермерите нямаше да загубят и стотинка от парите, а тези 25% щяха да са за сметка на националния бюджет.
За да кандидатстват за евросубсидии, фермерите трябва да обработват минимум 10 декара полски култури или поне 5 декара плодни градини. Ако покриват условието, те трябва да отидат в най-близката служба по земеделие и гори, където върху изработена вече цифрова карта да очертаят своята земя. След това от 15 май до 15 юни трябва да подадат заявления до Разплащателната агенция. През тази година по този път минаха 79 000 фермери.
След 1 декември всяка година Разплащателната агенция ще изплаща по банков път на фермерите европарите.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.