1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Камарата на практикуващите ветеринари иска държавата да им предостави ветеринарните лечебници

Камарата на практикуващите ветеринари иска държавата да им предостави ветеринарните лечебници

 

"Държавата най-после трябва да поеме само контрола върху ветеринарната дейност, а лечението и оперативната работа по места да се поеме от частните лекари. Имаме проектозакон за съсловните организации във ветеринарно-медицинската дейност и настояваме за съдействие по бързото му приемане, за да може секторът да се реформира." Това обявиха от Камарата на практикуващите лекари в България по повод Закона за ветеринарномедицинската дейност, който влезе в сила от 1 май.

Под натиска на евроинспекторите парламентът прие миналата година закона, без да раздели контрола от същинското лечение. Затова в момента на 2400 частни ветеринари се падат 2700 държавни служители, които са в системата на Националната ветеринарномедицинска служба. В същото време във Франция на 12 хил. частно практикуващи се падат едва 1100 чиновника, обясни шефът на камарата Исмаил Мустафов.

Частните лекари настояват средствата за имунопрофилактика, които държавата сега разпределя на държавни и частни ветеринари, да се отпускат на собствениците на животни и те сами да избират лекарите, с които искат да работят. В момента държавата монополно плаща задължителните ваксини, но парите не се изплащат според големината на обслужващия регион, обясни и Георги Чешмеджиев, собственик на частна клиника в Карнобатско. Всяка година държавата отпуска 16 млн. лв. за профилактични ваксини, но практикуващите по места получават едва 2-3 млн. лв. "За профилактиката срещу птичия грип частните лекари не получиха и стотинка дори за ръкавици, въпреки че държавата отпусна 17 млн. лв., които трябваше да се разпределят между земеделското и здравното министерство", обясниха от камарата.

След влизането на новия закон в сила ще бъдат съкратени около 500 държавни служители. По инструкция на земеделското министерство към общините ще бъдат създадени общински лечебници, но това не е разписано в закона и хаосът в системата е пълен, обясниха от камарата. Частниците настояват държавата да им предостави ветеринарните лечебници, защото сега базата стои празна, а хората, които реално лекуват животните, са длъжни да практикуват в гаражи и необорудвани за целта помещения.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.