1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кандидатстващите с проекти фермери ще могат да избират само измежду одобрени консултанти

Кандидатстващите с проекти фермери ще могат да избират само измежду одобрени консултанти

 

Консултантските фирми в областта на земеделието ще влязат в специален регистър и списъци с техните имена ще бъдат раздавани на фермерите от областните служби на фонда. С това се похвали земеделският министър Нихат Кабил. Той изтъкна този факт като похвална инициативата, тъй като така най-накрая щели да излязат на светло консултантите. За много от тях от години се твърди, че са в конфликт на интереси, тъй като са близки до чиновниците, от чието одобрение зависи отпускането на пари по проекта.

От години насам много фермери се оплакват, че служители на фонда им посочват определени консултантски фирми с намека, че ако проектът им е подготвен от тях, имат по-големи шансове да спечелят. Кабил обясни, че занапред списъци с одобрените консултанти официално ще стоят в териториалните служби на фонда и фермерите ще трябва да си избират само от този списък. Консултантите, които искаха да са одобрени, трябваше да подадат документи до 20 февруари.

Списък с консултантските фирми, работили по програма САПАРД,.бе предоставен пред парламентарната комисия за борба с корупцията, заедно със стоте фирми, спечелили най-много по САПАРД. Кабил показа този списък и специално отбеляза, че за много от спечелилите пари по САПАРД проекти изобщо не е имало консултанти.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.