1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Капитал Daily": Издаването на удостоверения на фермерите за оборотни кредити срещу залог от субсидии се забавя

"Капитал Daily": Издаването на удостоверения на фермерите за оборотни кредити срещу залог от субсидии се забавя

Агроминистерството все още не е изпратило във ДФЗ данни за прогнозните ставки на субсидиите

Въпреки че преди няколко дни Фонд "Земеделие" съобщи, че фермерите могат да получат удостоверения за очакваните субсидии, които да им послужат за кандидатстването за кредити пред банки, институцията не издава към момента такива, съобщиха земеделски производители, цитирани от "Капитал Daily".

Причината за забавянето е във факта, че агроминистерството все още не е изпратило във Фонда данни за прогнозните ставки на субсидиите, като не е ясно и кога ще се случи това. Така няма как да се попълни необходимата информация в удостоверенията на фермерите.

От няколко години в началото на лятото Фонд "Земеделие" започва издаването на удостоверения на фермерите, в които се съдържа информация за декларираните за евросубсидии площи или брой животни, както и прогнозният размер на субсидията на декар или за глава животно. Документът служи за кандидатстване пред банките за оборотни кредити срещу залог от субсидии. Обикновено тези заеми се ползват от фермерите за закупуване на препарати, торове, семена или например за наемането на техника за прибиране на реколтата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.