1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Каракачански кучета по проект на програма ФАР раздадоха на животновъди от Пиринско

Каракачански кучета по проект на програма ФАР раздадоха на животновъди от Пиринско

Стопаните, които получиха по една двойка кучета (мъжко и женско), са сред ощетените от вълчи нападения

 

18 каракачански кучета бяха раздадени на стопаните от общините Струмяни, Симитли, Сандански и Петрич. Раздаването е дейност по проект "Вълкът – сит, агнето – цяло" на община Струмяни, финансиран по програма ФАР "Насърчаване на опазването на околната среда и устойчивото развитие на граничните райони. Българо- гръцки граничен регион".

Животновъдите, които получиха по една двойка кучета (мъжко и женско), са сред ощетените от вълчи нападения. Те са сигнализирали на безплатния телефон за случаи на нападения на вълци над домашни животни и при тях на място експертите по проекта са извършили инспекция. Предстоят още раздавания по проекта, тъй като недобрата охрана на стадата е сред основните причини за нападенията от хищници. Раздадените кучета са закупени по проекта от сертифициран развъдник, който е член на Международната асоциация на каракачанското куче.

Породата каракачанско куче е с доказани качества на пазач на стадата и са най-добрата превантивна мярка в борбата срещу нападения на хищници. Друга превантивна дейност са електропастирите, през този месец ще бъдат монтирани 18 електропастира, с които ще се оградят кошари, където има потенциална опасност за нападения в кошарите или има вече регистрирани такива случаи.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.