1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кенийски държавен заемодател отхвърли правителствен план, опрощаващ 4 млрд. шилинга

Кенийски държавен заемодател отхвърли правителствен план, опрощаващ 4 млрд. шилинга

През юни кенийското правителство пледира за спешно финансиране от 72 млрд. шилинга за да се пребори с кризата с храните

Кенийски държавен заемодател отхвърли правителствен план, опрощаващ 4 млрд. шилинга (60 млн. долара) на фермери. Според компанията това ще се отрази неблагоприятно на бъдещото й развитие, предава AFP.

Кенийското правителството възнамерява да предложи нов законопроект в парламента. Целта е да принуди Agricultural Finance Corporation (AFC) да опрости дълговете на фермерите, за да ги предпази от нестабилните цени, продиктувани от свръхпроизводството или от неблагоприятните климатични условия.

Директорът на AFC Омурембе Лиади предложи правителството да осигури субсидии на фермерите, докато успеят да изплатят дълговете си, влачени от години.

През юни кенийското правителство пледира за спешно финансиране от 72 млрд. шилинга ( 1.1 млрд. долара) за да се пребори с кризата с храните. По-рано същият месец, три агенции от ООН гарантираха, че ще отпуснат на Кения 7.6 млрд. шилинга за да подпомогнат фермерите и да финансират програмата за училищно хранене. Кризата с ценита на горивата и храните рефлектира на инфлацията в цяла Източна Африка. Тя се повиши с 31.5% през май - най-високото ниво от средата на 90-те години.

Икономиката на Кения беше разклатена и от масови безредици в края на 2007 година. След провеждането на президентски избори и двамата кандидати се самообявиха за победители. Кървавият конфликт, който се разрази през следващите месеци, прогони стотици хиляди кенийци в съседни държави. До конфликта Кения беше една от най-динамично развиващите се икономики в Африка и привлекателна туристическа дестинация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.