1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Китай с мерки срещу разхищението на продукти

Китай с мерки срещу разхищението на продукти

Властите окуражават хората да докладват за ресторанти, които прахосват продукти

Нова кампания срещу разхищението на храни и затлъстяването на населението предприема китайското правителство. То призова гражданите да не поръчват повече храна в ресторантите, отколкото могат да консумират, както и да не се презапасяват с продукти от магазините.
 
Освен това властите окуражават хората да докладват за ресторанти, които прахосват продукти. В плана също така се препоръчва организирането на бюфети за официални събирания. В допълнение се забранява и на компаниите да провеждат пищни пиршества.
 
Зад кампанията, която трябва да приключи до 2025, стои призивът на президента Си Дзинпин от преди няколко седмици за намаление на разхищението на храна. Ако страната се справи с проблема, тя ще може да намали и зависимостта си от вносни продукти и уязвимостта си от евентуални проблеми с доставките, настоява държавният глава и обръща внимание на факта, че въпреки всички усилия Народната република продължава да купува все повече селскостопански продукти от чужбина, най-вече царевица и пшеница, свинско и говеждо месо. 
 
В същото време поскъпват и някои основни хранителни продукти като зеленчуци, което заплашва да се превърне по-голям инфлационен проблем. Вдигането на цените накара властите да се задействат и от земеделското министерство обещаха да се справят с презапасяването с продукти, за да се гарантира стабилно снабдяване. 
 
В рамките на кампанията кетъринг фирмите трябва да напомнят на потребителите си да поръчват само необходимото количество храни и да предлагат възможността за по-малки порции. Домакинствата също са призовани да купуват само необходимата храна при нужда от нея и да използват изцяло продуктите си. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.