1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Климатичният план на ЕС ще струва над 1 трилион евро

Климатичният план на ЕС ще струва над 1 трилион евро

 

Амбициозният план на ЕС за борба с климатичните промени и енергийна ефективност ще струва 1.1 трилиона евро, сочи изследване на консултантската компания "МакКинси" (McKinsey). В началото на месеца европейските лидери приеха план до 2020 г. емисиите на въглероден двуокис (СО2) да бъдат намалени с 20 на сто от нивата от 1990 г., както и до същата година 20 на сто от енергията да идва от възобновяеми източници на енергия.

Според "МакКинси" тези цели обаче ще струват на европейските данъкоплатци между 60 и 80 млрд. на година. Анализът е направен на базата "балансирана и смислена употреба на най-лесно постижимите технологии". Консултантската фирма посочва още, че ще бъде много по-лесно и евтино да се започне с мерки за ограничаване употребата на енергия, вместо да се избързва със скъпи решения като топлоелектрически централи, които не отделят СО2. Сред тях могат да бъдат например по-добра изолация при строителството, казва енергийният експерт Томас Валенкамп. Според него по-добрата изолация на една сграда ще спести около 150 евро за всеки тон ограничен СО2. Изследването на "МакКинси" сочи още, че вятърни електроцентрали или енергоспестяващо осветление биха могли да ограничат три четвърти от емисиите на парниковите газове.

Междувременно пред индустриалната комисия в Европейския парламент председателят на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Филип Мейщад обяви, че банката може да отпуска годишно по 800 млн. евро заеми за проекти за възобновяеми енергийни източници между 2007 и 2010 г. По думите му обаче въпреки решението да спонсорира енергийни проекти банката все пак ще гледа да има възвращаемост. Той посочи, че ядрената енергия ще е едно от нещата, които ще се радват на средства от ЕИБ./evropa.dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.