1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Кметът на Царево иска нова процедура за парк "Странджа"

Кметът на Царево иска нова процедура за парк "Странджа"

 

Кметът на Царево Петко Арнаудов е изпратил писмо до Министерството на околната среда и водите с искане за спешни преговори за стартиране на процедура по точно определяне границите на защитената територия Природен парк"Странджа". Преговорите да се водят в срока на обжалване на решението на ВАС, който на 29 юни обяви за нищожна заповедта на екоминистъра от 1995 година за създаването на парка. Това съобщи адвокатът на община Царево Евгени Мосинов по време на специалната среща, на която администрацията на морския град обяви своето становище за казуса.

В писмото си кметът Арнаудов прави официално предложение за създаването на природен парк в района на горските масиви на Странджа планина, част от Южното Черноморие без земеделските земи, непосредствено граничещи с урбанизираните територии на населените места и подходящи за развитието на туризъм и спорт.

Арнаудов иска назначаване на комисия за определяне на границите на защитената територия. Необходимо е провеждане на обществено обсъждане в засегнатите общини и населени места, което не е правено досега, издаване на нова заповед на министър Джевдет Чакъров и одобряване на план за управление на Природен парк "Странджа". До момента такъв план не е одобрен по причина на Министерството на околната среда и водите.

Петко Арнаудов заяви, че предлага и спиране на съдебния спор, като се ангажира кметството да гарантира защита на природата по административен ред със заповед за спиране издаването на всякаква строителна документация за потенциалния район. Другото предложение е, министърът на околната среда да издаде заповед за забрана на строителството в този район, както аналогично се случи в Иракли.

Около 5-6 процента от цялата територия на парка са частни земеделски земи, съобщи архитектът на Царево Димитър Алексиев. Някои от тях са в защитените местности, които са одобрени с отделни заповеди и решението на ВАС не ги касае. В момента се изработва актуализация и изменение на Общия устройствен план на Царево и предложението е в него да влязат 1.5 до 1.8 % частни земеделски земи в режим на застрояване./darik.net

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.