1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Колегиумът на МЗГ е решил да се намали стойността на таксата за повърхностни води за напояване

Колегиумът на МЗГ е решил да се намали стойността на таксата за повърхностни води за напояване

Измененията се налагат заради вида и размера на изградената хидромелиоративна система в страната и лошото техническо и експлоатационно състояние на каналната мрежа за напояване

 

От 0,0005 лв./куб.м. на 0,0001 лв./куб.м. да се намали стойността на единичния размер на таксата за повърхностни води за напояване. Това реши Колегиумът на Министерството на земеделието и горите (МЗГ), като прие промени в Тарифата за таксите за правото на водоползване и/или разрешено ползване на воден обект. Да се въведе нова такса в размер на 0,0075 лв./куб.м. за минералната вода за напояване, при липса на друг водоизточник, е друга промяна в тарифата.

Измененията се налагат заради вида и размера на изградената хидромелиоративна система в страната и лошото техническо и експлоатационно състояние на каналната мрежа за напояване, съобщават от МЗГ. Друг съществен аргумент е липсата на алтернативни водоизточници в определени региони и напояването им с минерална вода. Всички тези фактори могат да доведат до пълното прекратяване на дейността напояване.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.